• Nederlandse werknemers gebruiken de op kunstmatige intelligentie draaiende vraagbaak ChatGPT massaal op de werkvloer.
  • Liefst één op de drie werknemers maakt er zakelijk gebruik van, terwijl werkgevers vaak niet op de hoogte zijn.
  • Werknemers controleren bovendien vaak niet op plagiaat, blijkt uit nieuw onderzoek.
  • Lees ook: ChatGPT in Nederland beschikbaar als app voor de iPhone

Liefst één op de drie Nederlandse werknemers gebruikt de op artificial intelligence (AI) draaiende bot ChatGPT op de werkvloer, in de meeste gevallen zonder toezicht van de baas.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 werkende Nederlanders door PanelWizard, in opdracht van freelanceplatform voor copywriters Contentoo.

Medewerkers blijken de dienst het vaakst te gebruiken voor het schrijven van marketingteksten, e-mails en om te brainstormen. Van de werknemers die nog niet gebruikmaken van ChatGPT, wil een derde dit in de toekomst doen.

Werknemers vragen geen toestemming van de baas voor gebruik van ChatGPT

Twee derde van de werknemers die gebruikmaakt van de AI-dienst vraagt echter geen toestemming aan de werkgever. En dat terwijl er risico’s kleven aan het gebruik van ChatGPT. Zo kloppen feiten niet altijd en ligt plagiaat op de loer.

Bovendien is het voor bedrijven gevaarlijk om gevoelige bedrijfsdata te delen met het algoritme van ChatGPT, vanwege het risico dat de dienst die data mee kan nemen in toekomstige antwoorden aan gebruikers. Hierdoor kunnen bedrijfsdata op straat komen te liggen. Concerns als Apple, Samsung en diverse banken stelden daarom al een verbod op het gebruik van de dienst in voor hun personeel.

Acht op de tien ondervraagden stelt daarentegen geen enkele instructie voor het zakelijk gebruik van ChatGPT te hebben gekregen van de werkgever.

Wel is de overgrote meerderheid op de hoogte van de gevaren van de AI-dienst. Zo geeft 86 procent aan te weten dat de informatie van ChatGPT niet altijd correct is. Negen op de tien respondenten controleert door AI gegenereerde teksten daarom altijd op feitelijke onjuistheden. Slechts de helft controleert de teksten echter op plagiaat.

Zeven op de tien ondervraagden ervaart amper problemen met de door AI gegenereerde teksten. "Je kunt de controle dus beter niet aan je medewerkers zelf overlaten", zegt Contentoo-ceo Onno Halsema in een persverklaring. "Als je zeker wilt weten dat de feiten kloppen van je content, moet je het professioneel aanpakken."

Hoog vertrouwen in ChatGPT onder gebruikers

Ook opvallend is het hoge vertrouwen van medewerkers in de teksten van ChatGPT. Bijna de helft van de zakelijke gebruikers schrijft de teksten "ongeveer dezelfde kwaliteit" toe "als een tekst die ik zelf zou schrijven". Drie op de tien gebruikers vinden de teksten zelfs beter dan hun eigen schrijfsels.

Wel maken bijna zes op de tien gebruikers zich zorgen over hun privacy en de beveiliging van hun gegevens. Een bijna net zo groot deel van hen is daarom een voorstander van een strengere regulering door de overheid.

De Europese Unie werkt momenteel aan dergelijke wetgeving, die bedrijven bijvoorbeeld verplicht duidelijk te maken wanneer een tekst is geschreven op basis van AI.

LEES OOK: Willen AI-makers echt regulering of gaat het ze ergens anders om?